Amerykańskie fish cakes z sosem szczawiowym

Upał daje się mocno we znaki, orzeźwiającej bryzy brak… a do najbliższego morza jakieś 600 km….Co na obiad? Na chłodnik nie mam siły. Za dużo mycia i krojenia;) Nie w tych warunkach pogodowych.
Z wczorajszego obiadu został dorsz, zrobię z niego kotlety rybne na sposób amerykański- czyli tzw. fishcakes. Od „naszych” odróżnia je to, że przygotowuje się je nie z surowej, ale z wcześniej upieczonej lub ugotowanej ryby. Do nich przyda się coś rześkiego i kwaśnego jak np. typowo polski sos szczawiowy. Potrawa, może nie chłodząca, ale wymagająca niewielkiego nakładu pracy i w efekcie przepyszna:) Polecam gorąco:)

DSC_0078-002Przepis:
Fish cakes:
500 g. upieczonej wcześniej ryby (dorsz, łosoś, pstrąg)
puszka tuńczyka
2 łyżki majonezu
2 łyżki ostrej musztardy
poszatkowana papryczka chili (ilość wg. uznania)
poszatkowane: zielona pietruszka, koperek lub mięta
1 surowe jajko
poszatkowany szypiorek
sok z cytryny
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
Sos szczawiowy:
2 pęczki szczawiu
1/2 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki masła

Sos szczawiowy: szczaw umyć dokładnie, oddzielić liście od łodyg. Łodygi wyrzucić a liście poszatkować drobno. W rondelku rozpuścić masło, podsmażyć na nim szczaw, dolać śmietankę i gotować około 15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić solą do smaku.
Fish cakes: wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem. Formowac z nich placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni do momentu aż się ładnie zarumienią. Podawać z sosem szczawiowym. Smacznego!
DSC_0081-001

  • Pyszne kotlety i ten sos, bardzo ciekawe :)