Beziki orzechowo – kawowe

Często z przygotowywania ciast drożdżowych, kremów itp. zostaje nam nadmiar białek, z którymi nie wiemy co zrobić. Ja je zawsze zamrażam  apotem wykorzystuję do przygotowania lekkiej pavlovy lub pysznych malutkich bezików orzechowych. Miłośnicy czekolady mogą je dodatkowo zamoczyć z jednej strony w rozpuszczonej, gorzkiej czekoladzie. Te beziki są bardzo słodkie, ale w środku mają lepiące, lekko gorzkawe kawowo-orzechowe wnętrze, co sprawia że natychmiast sięga się po następnego…hmmm, chyba nie powinnam o tym pisać;)

DSC_0434-001Przepis:
(na ok. 45 bezików)
4 białka
220 g. cukru
1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
100 g. orzechów laskowych (bez skorupek)
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
opcjonalnie: 100 g. gorzkiej czekolady i łyżka masła

Orzechy przesypać na patelnię i podgrzewać dopóki się nie zrumienią. Przełożyć do blendera, wsypać do nich kawę i zmiksować na proszek. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Miksować dopóki cukier się nie rozpuści. Na samym końcu wsypać mąkę kukurydzianą. Odstawić mikser, powoli dosypywać do piany zmielone orzechy bardzo delikatnie mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego małe podłużne ciasteczka (ok. 7 cm. długości) w pewnej odległości od siebie, ponieważ beziki urosną. Wstawić blachę do piekarnika, piec przez 5 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszyć do 130°C i dopiekać przez kolejne 50 – 60 minut.
Opcjonalnie: czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać do niej łyżkę masła. Maczać końce bezików w przestudzonej czekoladzie i odkładać na kratkę do zastygnięcia. Smacznego!

DSC_0423-001