Bliny sodowe z jagodami

Kolejny udany przepis z Kuchni polsko – amerykańskiej z 1917 roku. Pyszne, nie za słodkie, puchate bliny podane z jagodami, jogurtem greckim i golden syrupem. Propozycja na obiad lub śniadanie. Można do nich dodać każde sezonowe owoce a jogurt zastąpić kremowym serkiem lub bita śmietaną.

xPrzepis:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki maślanki
2 ubite jajka
2 łyżki roztopionego masła
olej do smażenia
1 szklanka jagód
1/2 szklanki jogurtu greckiego
golden syrup lub płynny miód do polania

Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej sól, sodę, cukier, maślankę i jajka. Ubić razem dokładnie. Na końcu dodać masło i wymieszać. Na małej patelni o średnicy 15 cm. rozgrzać kilka kropel oleju, który rozetrzeć ręcznikiem papierowym po całej jej powierzchni. Zmniejszyć ogień. Wylać ciasto na patelnię na grubość ok. 1 – 1,5 cm. Przykryć pokrywką a po 3 – 4 minutach obrócić blina na drugą stronę i dosmażyć, aż się ładnie zarumieni. Usmażone bliny przekładać na talerz, każdą warstwę smarować jogurtem, posypywać jagodami i przykrywać kolejnym blinem. Całość polać miodem lub golden syrupem. Smacznego!

_DSC0021-001

_DSC0028-001

 

 

Może zainteresuje cię także: :