Brzoskwinie zapiekane z migdałową kruszonką

Pyszne, soczyste, odświeżające zakończenie letniego obiadu. Brzoskwinie zapieczone pod migdałową kruszonką, podlane likierem Southern Comfort i podane ze świeżymi listkami mięty, jogurtem greckim i złocistym golden syrupem. Brzoskwinie są najsmaczniejsze o tej porze roku i aż żal byłoby tego nie wykorzystać. Wielką zaletą tego deseru, poza jego smakiem, jest krótki czas przygotowania. Zajmuje to zaledwie 25 – 30 minut, z czego pieczenie trwa około 20:)

Przepis:
5 dojrzałych brzoskwiń
50 g masła
4 łyżki cukru
5 łyżek zmielonych migdałów
szczypta soli
1/3 szklanki likieru Southern Comfort (lub whiskey, bourbon)
1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
3 łyżki golden syrupu lub płynnego miodu
kilka listków mięty.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z masła, cukru, orzechów i soli przygotować kruszonkę, którą napełnić wgłębienia w brzoskwiniach. Do naczynia z brzoskwiniami wlać alkohol i wstawić do piekarnika na górną półkę na 15 – 20 minut. Kruszonka po wyjęciu z piekarnika powinna być brązowa i chrupiąca, a brzoskwinie „al dente”. Deser podawać natychmiast polany golden syrupem, kleksem jogurtu greckiego i ozdobić listkami mięty. Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :