"Ciasto angielskie" z sosem śliwkowym

W książce kucharskiej z 1837 r. nazwane angielskim ciastem królewskim*. Ten przepis bardzo przypomina popularne w krajach anglosaskich ciasto funtowe, na które składa się funt masła, funt mąki, funt cukru itd. Ja przygotowałam ciasto z połowy porcji. Mimo tego, że ciasto jest pyszne i maślane, to moim zdaniem brakowało mu „tego czegoś” więc polałam je gorącym sosem śliwkowym, inspirowanym tą samą książką, oraz podałam z gałką lodów waniliowych…. Pysznie:)

Przepis:
(forma bez kominka o średnicy 22-24 cm)
200 g masła
200 g cukru
200 g mąki
6 jajek (osobno białka i żółtka)
łyżeczka skórki startej z cytryny
sos śliwkowy:
450 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
1/2 szklanki czerwonego wina
4 goździki
1/2 laski cynamonu
5 łyżek cukru

Ciasto: wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na białą masę, dodawać po jednym żółtka czekając, aż każde połączy się dokładnie z masą. Dodać przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę po czym dodawać ją powoli do ciasta i delikatnie wymieszać (tak, aby ciasto nie opadło). Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC na 25 – 35 minut (należy sprawdzać patyczkiem czy się upiekło). Po upieczeniu ciasto studzić na kratce.
Sos śliwkowy: śliwki przełożyć do garnka, dolać do nich odrobinę wody, cukier i gotować do momentu aż zmiękną. Następnie dodać cynamon, goździki oraz wino. Gotować jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
Gotowe ciasto można polukrować. Podawać z gorącym sosem śliwkowym i gałką lodów waniliowych. Smacznego!

*Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów, Wrocław 1837 r.

 

Może zainteresuje cię także: :

  • Anonymous

    Żółtka dodać do utartego masła z cukrem?

    • OJ, rzeczywiście nie napisałam… przepraszam:). Tak, dodawać je po jednym, aż masa będzie jednolita.