Domowe burgery w chlebku kukurydzianym

Chleb kukurydziany* – amerykański klasyk. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Ja swój chleb upiekłam w formie podłużnych bułek. Można go też piec w formie do muffinek, tortownicy, jak tylko zechcecie. Ma piękny żółty kolor, w smaku jest lekko słodkawy dlatego idealnie komponuje się z pikantnymi, grillowanymi burgerami. Do hamburgerów dodałam świeże dodatki: sałatę, pomidory. Chlebek kukurydziany posmarowałam ostrą musztardą. Całości dopełnia karmelizowana cebula.

Chleb kukurydziany:
(przepis na 6 podłużnych bułek lub formę 20x20cm)
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże lekko rozbełtane jajko
1 3/4 szklanki maślanki

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Wstawić do niego blachę, w której będziemy piec chleb. Wymieszać suche składniki. Dodać do nich jajko i maślankę zmiksować na gładką masę.

Wyjąć nagrzaną formę z piekarnika, wrzucić do niej 3 łyżki masła. Poczekać aż masło się rozpuści. Jeśli trzeba można na chwilę wstawić formę z masłem do piekarnika. Rozlać masło po całej formie aby ją natłuścić po czym delikatnie przelać rozpuszczone masło do ciasta szybko wymieszać, przełożyć ciasto na rozgrzaną blachę i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, piec do tzw. suchego patyczka.

Gdy chleb się upiecze wyjąc go z piekarnika, odstawić na 10 minut. Po 10 minutach wyrzucić chleb z blaszki i studzić na kratce.

Burgery:
(składniki na 10 sztuk)
500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
1 jajko
1 ostra papryczka chili – drobno poszatkowana
Sól pieprz
Kilka kropli tabasco
Drobno poszatkowana cebula
wyciśnięty czosnek
3 łyżki oliwy truflowej

Wszystkie składniki wymieszać z mięsem. Odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Z masy formować kulki , lekko je spłaszczać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż się zrumienią.

Karmelizowana cebula:
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
duża cebula

Dużą cebulę pokroić w piórka. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, 3 łyżki cukru. Smażyć tak długo aż cebula będzie miała piękny, złotobrązowy kolor.
Chleb kukurydziany przekroić na pół. Posmarować każdą część ostrą musztardą, położyć liść sałaty, plastry pomidorów, usmażonego burgera, karmelizowaną cebulę, przykryć drugą połówką chleba i zajadać:)
Smacznego!

*przepis z książki: A.J. Kamionka Kuchnia polsko – amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce.

  • Właśnie zjedliśmy burgery Twojego przepisu. Z lenistwa postanowiliśmy zastąpić chlebki kukurydziane – ciabattą… danie okazało się doskonałe! I ta pyszna karmelizowana cebulka… mmmmmniam :)