Domowe masło orzechowe

Moja propozycja do akcji kulinarnej „W orzechowym raju” to domowe masło orzechowe. Nieporównywalnie lepsze od tego „sklepowego”, na pewno zdrowsze bo sami kontrolujemy ilość dodawanego cukru, soli czy innych „wypełniaczy”;) Ja swoje przyrządziłam tylko z uprażonych orzeszków ziemnych i orzechów nerkowca. Jeśli ktoś chce dosłodzić lub dosolić – śmiało:)!

Przepis:
2/3 orzechów ziemnych niesolonych
1/3 orzechów nerkowca
sól, kokos lub czekolada – opcjonalnie:)

Orzechy uprażyć na patelni, następnie zawinąć w lnianą ściereczkę lub woreczek, wałkiem, rondlem lub innym narzędziem;) rozdrobnić je na drobniejsze kawałki (dziękuję za radę qwert123 ),następnie wrzucić do malaksera i zmiksować aż do momentu uzyskania łatwej do rozsmarowania masy. I tyle:) Smacznego!

  • Luka

    Ale pyszne masełko, sama nigdy nie robiłam, zawsze robię zapas na tygodniu amerykańskim w lidlu, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo ciasteczka z masłem orzechowym uwielbiam:)

  • Dziękuję za radę żeby najpierw potłuc orzechy, nie chcę żeby komuś się coś zepsuło:) Dopiszę to do przepisu:)

  • ja swoje masło robię po prostu ze solonych orzeszków ziemnych, które najpierw sama czymś ‚tłukę’, a potem blenderuję, bo podobno blender się psuje jak od razu się duże orzeszki,
    ale twoja propozycja z nerkowcami wydaje się swietna!