Domowe masło orzechowe

Moja propozycja do akcji kulinarnej „W orzechowym raju” to domowe masło orzechowe. Nieporównywalnie lepsze od tego „sklepowego”, na pewno zdrowsze bo sami kontrolujemy ilość dodawanego cukru, soli czy innych „wypełniaczy”;) Ja swoje przyrządziłam tylko z uprażonych orzeszków ziemnych i orzechów nerkowca. Jeśli ktoś chce dosłodzić lub dosolić – śmiało:)!

Przepis:
2/3 orzechów ziemnych niesolonych
1/3 orzechów nerkowca
sól, kokos lub czekolada – opcjonalnie:)

Orzechy uprażyć na patelni, następnie zawinąć w lnianą ściereczkę lub woreczek, wałkiem, rondlem lub innym narzędziem;) rozdrobnić je na drobniejsze kawałki (dziękuję za radę qwert123 ),następnie wrzucić do malaksera i zmiksować aż do momentu uzyskania łatwej do rozsmarowania masy. I tyle:) Smacznego!