Drożdżowe pierogi ruskie z farszem grzybowym

Całkiem niedawno dowiedziałam się stąd, że pierogi ruskie to nie pierogi z ciasta pierogowego z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym, ale pierogi z ciasta kruchego lub drożdżowego z różnymi nadzieniami. Takie mini-kulebiaki. Wg Wincentyny Zawadzkiej :„ciasto na te pierogi może być listkowe, maślane, kruche lub zwyczajne drożdżowe, jak na bułki. To ostatnie najwięcej na ten cel używane (…)”*
Tak więc, postanowiłam przyrządzić pierogi ruskie z farszem grzybowym (sic!). Oczywiście ich smak mnie nie zaskoczył, setki razy jadłam podobne paszteciki, kulebiaki, drożdżówki, kapuśniaczki itp. zupełnie nieświadoma ich prawdziwej nazwy:) Za to ciasto drożdżowe wyszło pyszne, jego wykonanie było bardzo łatwe a przepis nie wymaga użycia jajek. Można je napełnić dowolnym farszem – mięsnym, warzywnym, serowym czy ziołowym. Smaczna i wygodna propozycja na zbliżające się pikniki i majówki.

Przepis:
(około 15 pierogów, 6×8 cm)
Ciasto:
1/3 litra ciepłego mleka
1/3 szklanki cukru
580 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka soli
70 g masła
1 jajko do posmarowania pierogów
2 łyżki nasion siemienia lnianego
Farsz:
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Farsz: pieczarki umyć pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w głębokim rondlu, cebulę wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć ją szybko do momentu aż będzie szklista. Następnie dodać pieczarki, posolić je i popieprzyć. Smażyć je przez 5 minut, następnie przykryć rondel pokrywką i dusić pieczarki tak długo aż zmiękną.
Ciasto: drożdże rozpuścić z solą i cukrem w ciepłym mleku. Dodać do nich połowę mąki, wymieszać dokładnie tak, aby nie powstały grudki. Masło utrzeć mikserem do białości. Dodać je do ciasta. Wsypać resztę mąki i wyrabiać długo, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Kroić je nożem na prostokąty lub wycinać foremką. Na każdy prostokąt kłaść farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta sklejając boki. Przykryć pierożki lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami siemienia lnianego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 23 minuty do momentu aż się ładnie zarumienią. Studzić na kratce. Smacznego!

* W. Zawadzka, Kucharka litewska, Wilno 1913 r.