Faszerowane papryki igołomskie

Mimo że widywałam tę paprykę w sklepach wielokrotnie, dopiero w tym roku odkryłam jej wspaniały smak i niesamowite predyspozycje do …zapiekania:) Nie dominuje smakiem nad farszem, zachowuje kształt i jędrność, na talerzu wygląda jak kalmar (czyli wg. mnie bardzo ładnie;)) a jej skórka jest miękka i nie wymaga obierania. Polecam!

DSC_0361-001Przepis:
8 papryk igołomskich
500 g. mięsa wołowego mielonego (ok.10% tłuszczu)
szklanka ugotowanego ryżu
2 -3 ząbki czosnku
1, 5 szklanki passaty pomidorowej
1 papryczka chili
świeże zioła (oregano, pietruszka)
2 łyki sosu worcester
sól, pieprz
koperek

DSC_0354-001Poszatkowany drobno czosnek i papryczkę chili wymieszać z mięsem. Rozgrzać duży teflonowy rondel, usmażyć mięso (ja smażę je bez dodatku tłuszczu). Następnie dodać do niego passatę pomidorową, sos worcester, zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko się usmaży a smaki połączą dodać ryż. Tak powstałym farszem napełniać umyte, pozbawione ogonków i pestek papryczki. Układać je w brytfance do zapiekania. Można je polać passatą pomidorową rozcieńczoną bulionem warzywnym lub wodą. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać obficie posypane koperkiem. Smacznego!

DSC_0359-001

Faszerujemy 2014!

  • Sniezka

    Wspaniały przepis, dzięki tobie dowiedziałam się, że długie, białe spiczaste papryki nazywają się igołomskie. Dziękuję za udział w mojej akcji „Faszerujemy 2014!”