Granita rabarbarowa z maślanymi ciasteczkami

Orzeźwiający, łatwy w przygotowaniu deser wspaniale chłodzący w upalne dni. Granita pochodzi z Sycylii i jest masą przygotowaną z wody, cukru i różnych syropów. Mnie do zrobienia tego deseru zainspirowała przedwojenna książka kucharska Wincentyny Zawadzkiej, gdzie zamieściła przepis na granito poziomkowe (przepis na ciasteczka jest z tej samej książki). Sezon na poziomki jeszcze przed nami, teraz króluje wszechobecny rabarbar, który doskonale zastąpił poziomki w tym przepisie. Istnieją dwie szkoły jak postępować z zamrażaną masą. Pierwsza z nich , bardziej czasochłonna każe mieszać zamrażaną masę co godzinę, aby się nie zbryliła. Drugi sposób polega na wlaniu masy do formy, włożeniu do zamrażarki i pozostawieniu jej tam, do momentu podawania. Z braku czasu wybrałam drugą opcję. Zamrożoną masę należy wyjąć z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem, po czym zeskrobywać ją łyżką lub widelcem i nakładać do pucharków. Można ją posypać przed podaniem pokruszonymi ciasteczkami.

Przepis:
Granita:
1 kg rabarbaru
200 g truskawek
4 – 5 łyżek cukru
1 limonka
Ciastka maślane:
250 g mąki pszennej
100 g masła
3 – 4 łyżki zimnej śmietanki 30%
szczypta soli
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
cukier kryształ do ozdoby

Granita: rabarbar i truskawki umyć dokładnie. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, posypać cukrem i gotować dopóki nie zmięknie, mieszając do momentu aż puści sok. Na samym końcu dodać truskawki, sok i skórkę z limonki. Masę zmiksować blenderem i przelać do plastikowego pojemnika, który należy wstawić do zamrażarki na minimum 5 godzin.
Ciastka maślane: z podanych wyżej składników zagnieść szybko gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche można dodać więcej śmietanki, jeśli będzie się zbyt kleiło do rąk podsypać mąką. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je dość grubo (ok. 1 cm), wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Ciasteczka powinny być delikatnie zrumienione. Smacznego!

  • Ten kolor granity kusi niesamowicie! Pysznie wygląda; )