Gwiazdki z sękacza

Bardzo smaczny sękacz upieczony bez rożna, torfu i innych „gadżetów”. OK, OK;) nie dorównuje oryginałowi, ale jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Smaczne maślane ciasto, lekko kruche z ciekawym aromatem kardamonu. U mnie w kształcie gwiazdek, ale można je pociąć w dowolne kształty : kostki, serca, kółka czy trójkąty:) Pieczenie zajmuje trochę czasu. Należy piec każdą warstwę po kolei, tzn. pieczemy pierwszą, czekamy aż się przyrumieni (bez rumieńca nie będzie potem widać, charakterystycznych dla sękacza, pasków), na nią kładziemy kolejną warstwę itd. U mnie wyszło 7 – 8 warstw (na końcu się pogubiłam przy liczeniu;).

Przepis*:
5 jajek
250 g miękkiego masła
200 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
125 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki rumu
szczypta zmielonego kardamonu i cynamonu

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Piekarnik nagrzać 220 ºC. Masło utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać do niego po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać wymieszane mąki, cynamon, kardamon, rum i wymieszać. Następnie dorzucić migdały, wymieszać. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą z białek.Blachę o wymiarach 29×23 wyłożyć pergaminem, rozsmarować na niej szpatułką cienką warstwę ciasta (3 czubate łyżki), wstawić do piekarnika i piec około 7 – 8 minut. Wyjąć, rozsmarować na upieczonej warstwie kolejną część ciasta i wstawić do piekarnika na kolejne 7-8 minut. W ten sposób upiec kolejne warstwy. Gorące ciasto wyjąć z blaszki i od razu pokroić na kawałki. Gdy ostygnie polukrować lub oblać gorzką czekoladą i posypać pokruszonymi pistacjami. Smacznego!

* przepis z książki Wypieki świąteczne – ciasta, pralinki, torty. Dr Oetker.

  • Sękacz to jedno z tych ciast, które znika u mnie w moment, nawet, jeśli waży dwa kilo. Pysznie!

  • Pięknie wygląda ten lukier i zielone pistacje :)