Hot-dogi z duszonym jarmużem

Jarmuż jest rośliną, która powoli wraca do naszych łask. Nie spotkałam się z przedwojenną książką kucharską, w której nie byłoby przepisu na danie z jarmużem. Nie rozumiem dlaczego później zniknął z naszych stołów. Może jego uprawy toczyła zaraza? Albo był bardzo trudny w uprawie, a może jedzenie jarmużu, tak jak swego czasu szpinaku, stało się … niemodne? W każdym razie, bardzo mnie cieszy wielki, jarmużowy come-back. Jest to roślina bogata w żelazo, witaminę K, C i podobnie jak brokuły posiada właściwości przeciwnowotworowe*. Smakuje wspaniale! Jak coś pomiędzy szpinakiem a bardzo delikatną brukselką.
Połączenie smaku duszonego jarmużu z delikatnie doprawioną czosnkiem białą kiełbasą, było strzałem w dziesiątkę. Jarmuż okazał się tak soczysty, że nie ma potrzeby polewania hot doga sosem, wystarczy oprószyć go tartym parmezanem i gotowe! Szybkie, smaczne i, co najważniejsze, zdrowe danie.

Przepis:
(4 porcje)
400 g jarmużu
2 ząbki czosnku
oliwa lub masło do smażenia
woda
sól, pieprz
garść startego parmezanu
sok z 1/4 cytryny
4 białe kiełbaski
świeża bagietka

Jarmuż umyć dokładnie, pokroić w paski. na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojony w kostkę czosnek i podsmażyć, uważając aby się nie przypalił. Do oliwy z czosnkiem dodać jarmuż, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Dolać 1/2 szklanki wody, przykryć i dusić około 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i podgrzewać około 5 minut, aż cały płyn odparuje. Skropić sokiem z cytryny. Kiełbaski podsmażyć z każdej strony na maśle, bagietkę podzielić na 4 części, podgrzać na opiekaczu lub w piekarniku i przeciąć. Do bagietki wsypać łyżeczkę parmezanu, na niego położyć gorący jarmuż, na jarmuż podsmażoną kiełbaskę i ponownie oprószyć parmezanem. Smacznego!

*Wikipedia

  • I to się nazywa slow dog. Dzięki za udział w akcji!