Imbirowo – migdałowa krajanka mordoklejka:)

Świąteczna, pikantna (za sprawą imbiru) słodka przekąska. Cóż … mnie nie przypadła za bardzo do gustu, ale widziałam jak inni, dosłownie pochłaniali te imbirowe mordoklejki z apetytem:) Sami oceńcie czy Wam zasmakuje:)

Przepis:
200 g cukru
150 g miodu
75 g miękkiego masła
160 g obranych migdałów
75 g drobno pokrojonego imbiru
40 – 50 g ryżu preparowanego

Cukier roztopić w garnku na jasny karmel, dodać miód, migdały, pokrojony imbir i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać ryż i bardzo szybko wymieszać (masa szybko zastyga), tak aby cały ryż był nią pokryty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać z wierzchu i odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem kroić w prostokąty lub kwadraty.Smacznego!