Jajka faszerowane pastą szczawiową

Bardzo fajna i lekka propozycja na wielkanocną przekąskę, ugotowane połówki jajek faszerowane szczawiową, kwaskowatą pastą. Coś jak zupa szczawiowa w pigułce:)

Przepis:
150 ml bulionu
4 łyżki szczawiu siekanego ze słoika
1 łyżka serka naturalnego typu Philadelphia, Bieluch itp.
8 jajek ugotowanych na twardo
rzeżucha
sól do smaku

Szczaw podgotować przez 5 – 8 minut w bulionie, aby zmiękł. Ugotowany szczaw przelać na sito i odsączyć od nadmiaru płynu. Następnie przetrzeć przez sito, do miseczki, tak żeby włókna nie dostały się do pasty. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wydłubać z nich żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać serek i rozgnieść widelcem na gładką pastę. Dodawać przetartą papkę szczawiową, uważając żeby pasta nie wyszła zbyt płynna. Wydrążone połówki białek układać na półmisku, faszerować je pastą szczawiową, posypać rzeżuchą i podawać. Smacznego!