Jajka na miękko z tostami – czyli idealny początek dnia

Najlepsze niedzielne śniadanie ze wszystkich:) jajka ugotowane na miękko z maczanym w rozpływającym się żółtku tostem, posmarowanym masłem szczypiorkowym…do tego puszyste cappuccino. Idealny początek dnia:)

DSC_0461-001

Przepis:
4 jajka
kilka tostów lub 2 bułki
masło
poszatkowany szczypiorek
sól i pieprz do smaku

W garnku zagotować osoloną wodę. Jajka umyć. Miękkie masło wymieszać z poszatkowanym szczypiorkiem, posmarować nim tosty i pokroić je w wąskie paski (ok. 2cm. szerokości). Jajka włożyć delikatnie do gotującej się wody i gotować 2,5 minuty od momentu gdy woda zacznie ponownie wrzeć. Po tym czasie wyjąć je z wrzątku, przelać zimną wodą. Jajka przełożyć do koszyczków, odciąć skorupkę z jej bardziej czubatej strony, doprawić solą i pieprzem i zajadać maczając tosty w żółtku. Smacznego!

DSC_0464-001

Może zainteresuje cię także: :

  • Uroczo i bardzo smacznie :)

  • Jajka na miękko lubię ale jak żółtko jest bardziej ścięte :) Tak czy owak to idealna propozycja nie tylko na śniadanie :D

    • retrofusion

      to prawda:) takie jedzenie na pewno uzależnia:)