Jelly Roll, czyli rolada z truskawkami

Wyśmienita rolada z konfiturą truskawkową i serkiem mascarpone. Przepis na ciasto, zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wydanej w 1917 roku książki A.J. Kamionki Kuchnia polsko – amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce.
Ciasto z tego przepisu nie jest lekkie i puchowe jak typowy biszkopt na rolady. Jest ono bardziej mięsiste i treściwe, co mi odpowiada, ponieważ dość długo może stać w lodówce i nie nasiąka tak bardzo kremem jak inne rolady pieczone przeze mnie dotychczas. Gorąco polecam ten przepis.

Przepis:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
6 łyżek gorącej wody
Konfitura truskawkowa:
600 g truskawek
60 – 80 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić sokiem pomarańczowym lub wodą)
2-3 łyżki cukru
Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36%
1 – 2 łyżki cukru pudru

Truskawki umyć, wrzucić do rondelka, dodać do nich wino i cukier. Gotować powoli aż woda nie odparuje i nie powstanie z nich gęsta konfitura. Ostudzić
Nagrzać piekarnik do 190ºC. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę , pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli wmieszać żółtka. Następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką. Na końcu dodać 6 łyżek gorącej wody. Ciasto wylać na blachę (32 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Piec do tzw. „suchego patyczka” ale postarać się nie dopuścić aby ciasto się zrumieniło. Powinno być dość blade, co później ułatwi „rolowanie”.
Wyjąć gorące ciasto z piekarnika, przerzucić do góry nogami na lnianą ściereczkę wysypaną cukrem pudrem. Delikatnie oderwać od niego papier do pieczenia. Zawinąć ściereczkę w rulon razem z ciastem. Jak podaje autorka przepisu zwijać trzeba koniecznie na gorąco, bo inaczej ciasto się przełamie.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Powoli mieszając połączyć ją z mascarpone.
Gdy ciasto ostygnie, delikatnie je rozwinąć, posmarować konfiturą truskawkową i kremem mascarpone. Zwinąć w rulon. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!