Kaczka glazurowana pigwą

Soczysta i rozpływająca się w ustach pieczona kaczka o wyraźnym słodko-kwaśnym aromacie pigwy, podana z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi gruszkami napełnionymi żurawiną. Przepis bardzo prosty w wykonaniu a jedynym utrudnieniem jest wcześniejsze przygotowanie glazury pigwowej. Plastry pigwy przykrywające kaczkę,widoczne na zdjęciach, służą do ozdoby, można zamiast nich użyć pozostałej części glazury pigwowej.

DSC_0079-001Przepis:
1 kaczka o wadze ok. 1,5 – 2 kg.
700 g. pigwy (2 pigwy odłożyć)
1,5 szklanki cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
200 g. soli kamiennej
2 litry wody
4 gruszki
konfitura z żurawiny

Przygotować solankę: w 2 litrach wody rozpuścić 200 gramów soli (10% roztwór). Kaczkę należy umyć i włożyć do solanki, tak aby woda całkowicie przykryła kaczkę. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 12 godzin.
Glazura: Pigwy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Gdy owoce puszczą wystarczająco dużo soku, przełożyć je razem z sokiem do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż powstanie syrop. Odłożone pigwy pokroić w plastry, które też ugotować w syropie – posłużą do obłożenia kaczki i do ozdoby.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Kaczkę wyjąć z solanki, opłukać pod bieżącą wodą i natrzeć wewnątrz rozgniecionym czosnkiem wymieszanym z majerankiem. Nogi kaczki związać sznurkiem.Brytfannę, w której będziemy piec mięso, postawić na ogniu i rozgrzać w niej odrobinę tłuszczu (ja użyłam nadmiaru tłuszczu, który wycięłam z kaczki). Obsmażyć kaczkę z każdej strony w brytfannie na złoty kolor. Dolać do niej około 300 ml gorącej wody, posmarować glazurą z pigwy i wstawić pod przykryciem do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut. Następnie wyjąć brytfannę z piekarnika, kaczkę obrócić na drugą stronę, poglazurować pigwą i piec pod przykryciem kolejne 45 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę z brytfanny, poglazurować (zużyć pozostałą część glazury) ponownie kaczkę i piec bez przykrycia około 40 minut.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół i ugotować w wodzie z odrobiną soku z cytryny. Trzeba pilnować aby ugotowały się al dente.

Kaczkę wyjąć z brytfanny, pokroić na części i podawać z gruszkami z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

DSC_0116-001

DSC_0111-001

  • Wygląda pysznie… Uwielbiam mięsa z dodatkiem owoców ;)

    • retrofusion

      jest tak pyszna, jak wygląda:)polecam, tym bardziej że sezon na pigwę już niedługo się kończy