Kaczka szmurowana po kaszubsku podawana z botwinką

Wspaniałe danie! Nie chwaląc się, już dawno nie jadłam tak pysznej kaczki. Mięciutka, soczysta i rozpływające się w ustach mięso o wyraźnym posmaku suszonych śliwek i jabłek. Pyszna! Soczystość, o którą tak trudno przy przyrządzaniu kaczki, mięso zawdzięcza szmurowaniu, czyli duszeniu. Kaczkę podałam z podduszonymi, młodziutkimi liśćmi botwinki, możliwe że są zbyt delikatne przy dominującej smakowo kaczce, ale oceńcie to sami. Ciekawym dodatkiem okazały się śliwki suszone, które wzbogacają smak mięsa a dzięki ich dodaniu nie trzeba już podawać do kaczki żurawiny. Przepis na kaczkę szmurowaną znajduje się na liście potraw tradycyjnych województwa pomorskiego.

Przepis:
Kaczka:
3 litry wody
300 g soli
1 kaczka o wadze ok. 1,5 – 2 kg.
7 winnych jabłek
10 suszonych śliwek
2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
Botwina:
2 pęczki botwinki
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietanki 18%
Sól, pieprz

Przygotować solankę: w 3 litrach wody rozpuścić 300 gramów soli (10% roztwór). Kaczkę należy umyć i włożyć do solanki, tak aby woda całkowicie przykryła kaczkę. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 12 godzin.
Po upływie tego czasu kaczkę wyjąć z solanki, opłukać pod bieżącą wodą i natrzeć wewnątrz rozgniecionym ząbkiem czosnku. 3 jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze śliwkami i łyżką majeranku po czym nafaszerować nimi kaczkę. Kaczkę natrzeć majerankiem i spiąć wykałaczkami, aby nie wypadło z niej nadzienie.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Brytfannę, w której będziemy piec mięso, postawić na ogniu i rozgrzać w niej odrobinę tłuszczu (ja użyłam nadmiaru tłuszczu, który wycięłam z kaczki). Obsmażyć kaczkę z każdej strony w brytfannie na złoty kolor. Dolać do niej około 300 ml gorącej wody i wstawić pod przykryciem do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Następnie wyjąć brytfannę z piekarnika, kaczkę obrócić na drugą stronę i piec pod przykryciem kolejne 35 minut.
W międzyczasie umyć ziemniaki i pokroić je w ćwiartki.
Po tym czasie wyjąć brytfannę z piekarnika, wylać z niej wytopiony sos, który odstawić na bok. Wokół kaczki ułożyć pozostałe pokrojone na kawałki jabłka i ziemniaki. Brytfannę wstawić do piekarnika bez pokrywki na kolejną godzinę. W czasie pieczenia polewać ją co 10 minut wytopionym wcześniej sosem.
Liście botwiny umyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim rozgnieciony ząbek czosnku, uważając aby się nie przypalił. Dodać liście botwinki, szybko przesmażyć. Dolać śmietankę i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż botwinka będzie miękka(ok. 5 minut).
Kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na części i podawać z ziemniakami i jabłkami z pieczenia oraz botwinką. Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :

  • Kaczka wygląda bardzo smakowicie!

    • i jest smakowita, gorąco polecam ten przepis:)