Kaszubska zupa z żôłtich wrëków z uszkami z kaczką

Kolejna potrawa wpisana na listę produktów regionalnych, smak mojego dzieciństwa, nieco przez mnie zmodernizowana – zupa z żółtej brukwi gotowana na rosole z kaczki (w oryginale z gęsi). Zupa jest bardzo sycąca i z powodzeniem posłuży za cały obiad. W wersji oryginalnej, takiej jaką zapamiętałam, podaje się ją z mięsem obranym z ugotowanej gęsi oraz ziemniakami i brukwią, które zostały wcześniej niedbale rozdrobnione. Ja proponuję podać zupę z pierożkami lub uszkami nadziewanymi mięsem kaczki i żurawiną. Pamiętajcie aby dodać do niej dużo pieprzu. Bez niego może okazać się mdła.

DSC_0033-002Przepis:
o,5 kg. kaczki (np.udek)
włoszczyzna (seler, por, pietruszka,marchew, cebula)
0,5 kg. żółtej brukwi
kawałek wędzonego boczku*
Uszka:
4 łyżeczki konfitury z żurawiny
suszony majeranek
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 szklanki gorącej wody
sól, pieprz

Kaczkę umyć. Warzywa (oprócz cebuli) umyć, obrać, włożyć do garnka razem z kaczką. Zalać 1 litrem wody, tak aby przykrywała mięso i warzywa. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku. Dodać cebulę do rosołu. Zupę zagotować, zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, gotować (tak aby rosół nie wrzał) do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Odcedzić i zdjąć nadmiar tłuszczu.
Brukiew obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzić i wrzucić brukiew do rosołu z kaczki. Gotować razem na małym ogniu do momentu aż brukiew zmięknie. Rozdrobnić ją niezbyt dokładnie widelcem. Doprawić zupę solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.
Uszka z kaczką: obrać ugotowane udka z kaczki z mięsa. Poszatkować je bardzo drobno, dodać odrobinę majeranku, soli, żurawinę. Jeśli farsz okaże się zbyt suchy dolać do niego trochę rosołu z kaczki.
Z mąki, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odłożyć je na pół godziny w ciepłe miejsce aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkować cienko, podsypując mąką. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, które napełniać farszem i sklejać formując z nich uszka lub małe pierożki.
W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić uszka na wrzątek i gotować przez 3 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię.
Uszka przełożyć do głębokich talerzy, zalać je gorąca zupą i podawać. Smacznego!

DSC_0042-002*można dodać boczek do zupy pod koniec gotowania i pozostawić go tam przez 10 minut, po czym wyłowić.

  • Tylko nie wiem gdzie brukiew dorwać:(

    • Anonim

      Nie wiem skad jestes, ale brukiew mozna dostc w wielu warzywniach w gdansku, bywa tez w selgrosie. Ponoc zaopatruja sie w nia przedszkola,moze popytac gdzie kupuja?:-)

  • Nie, nie słyszałam o takiej zupie. Wpadła mi w oko. Naprawdę uszka z kaczką są wyśmienite i niejeden Szef kuchni podawałby u siebie w restauracji.