Knedle ze śliwkami

Hmmmm…”chodziły” za mną od dłuższego czasu. Trzeba było tylko poczekać na odpowiednie, słodkie i miękkie śliwki a potem już wcinać z kwaśną śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha! Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt jest tego wart. Zapraszam na przepis na klasyczne ziemniaczane knedle:

DSC_0162-001700 g. ziemniaków
350 g. mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
ok. 0,5 kg. dojrzałych śliwek węgierekcukier w kostkach lub zwykły
śmietana, cynamon i cukier do podania

page-001Śliwki umyć i wypestkować. Na każdego knedla należy przygotować dwie połówki śliwki. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, tak aby nie zostały w nich żadne grudki. Połączyć je z mąką, jajkami i solą i zagnieść gładkie ciasto. Na stolnicy rozsypać nieco mąki pszennej.  Z ciasta formować wałeczki, które należy kroić na mniejsze kawałki a następnie formować z nich placuszki. Na każdym placuszku kłaść śliwkę, do której włożyć kostkę lub łyżeczkę cukru. Złożyć owoc razem i oblepić szczelnie ciastem formując zgrabną kulkę.
W dużym garnku zagotowac wodę z odrobiną soli. Wrzucać knedle na wrzątek, mieszać delikatnie aby nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną gotować je około 3 minut. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Smacznego!

DSC_0182-001