Kopytka z makiem w kurkowym sosie

Pyszny, łatwy i szybki (jeśli ziemniaki ugotuje się dzień wcześniej:) obiad lub podwieczorek. Mak w kopytkach doskonale komponuje się z sosem kurkowym i dodaje, zazwyczaj bladym, kopytkom piegowatego uroku:)

Kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki
2 jajka
sól
garść suchego maku
Sos:
400 g kurek
mała cebula
1 duży ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
60 ml śmietanki 18%
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmiksować blenderem na gładką papkę. Przetarte ziemniaki, mak i mąkę wysypać na stolnicę, posolić, zrobić dołek i wbić 2 jajka. Zagnieść ciasto. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło dodawać mąki aż będzie można z niego uformować długie wałeczki. Wałeczki skośnie kroić nożem na 3-4 cm kawałki. Kopytka gotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze około 2-3 minut.
Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy. Podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, tak żeby nie była zrumieniona tylko szklista. Dodać kurki, podsmażyć aż puszczą sok. Następnie dodać poszatkowany rozmaryn, czosnek i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 7 – 10 minut. Kurki powinny być jędrne.
Ugotowane kopytka (można dodatkowo podsmażyć na maśle) wyłożyć na talerz i polać sosem kurkowym. Smacznego!

  • Jakież one piękne:-)) I te kurki…

  • M.

    cudownie wyglądają te kopytka z makiem. :)

  • a takich kopytek to ja jeszcze nie jadlam! zawsze w wersji na slodko, z curem i bulka tarta :D ale ta wersja z makiem wyglada bardzo zachecajaco :-)