Kotleciki rybne z surówką z młodej kapusty i sosem remoulade

Pyszne kotlety rybne, pełne świeżej pietruszki i szczypiorku, o orzeźwiającym smaku wzmocnionym limonką i świeżym chili, podane z surówką z młodej kapusty i domowym sosem remoulade. Nic dodać, nic ująć:) no, może tylko to, że danie to jest inspirowane przepisami z książki kucharskiej z 1914 roku „Najnowsza kuchnia warszawska”.

Przepis:
Kotlety:
250 – 300 g. filetów z pstrąga (może być też dorsz)
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 drobno pokrojonej czerwonej papryczki chili
skórka starta z jednej limonki
1 kajzerka (namoczona wcześniej w mleku)
garść poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
1 jajko
sól, pieprz
dodatkowo surowe jajko, bułka tarta i olej do smażenia
Sos remoulade:
1 ugotowane na twardo jajko
1 łyżeczka ostej musztardy
1/2 łyżeczka cukru pudru
3 łyżki majonezu
2 łyżki poszatkowanego szczypiorku
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
Surówka z kapusty:
1/2 główki małej, młodej kapusty
1 marchewka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru

Surówka: kapustę poszatkować na drobne paski, marchewkę obrać i pokroić na wąskie paski. Przełożyć warzywa do miski, polać olejem, posypać solą i cukrem. Lekko wymieszać je dłonią delikatnie ugniatając. Odstawić na bok na około 1 godzinę, aż smaki się przegryzą.
Kotlety: wyciśniętą z mleka kajzerkę, umyte filety z ryby i tuńczyka włożyć do blendera i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Następnie dodać chili, skórkę z limonki, natkę pietruszki, szczypiorek i wymieszać dokładnie. Dodać surowe jajko, dosolić i dopieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać. Formować z masy podłużne kotleciki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej (można do niej dodać natkę pietruszki). Smażyć na uprzednio rozgrzanym oleju na złoty kolor (około 4 minuty z każdej strony). Odłożyć na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos remoulade: ugotowane żółtko rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać musztardę, sok z limonki i majonez. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem i wmieszać pokrojony szczypiorek.

Może zainteresuje cię także: :