Kremowe ciasto bostońskie

Kolejny udany przepis z książki Kuchnia polsko amerykańska, czyli jedyna odpowiednia książka dla gospodyń polskich w Ameryce z 1917 roku. Tym razem jest to szarlotka kremowa po bostońsku. Ciasto to, przygotowane po raz pierwszy szef kuchni bostońskiego Parker House Hotel w 1856 roku,i z miejsca zdobyło sobie uznanie wielbicieli słodkości tak samym smakiem jak i łatwością jego przygotowania*. „Szarlotka bostońska” składa się z dwóch warstw ciężkiego, lepkiego biszkoptu przełożonego waniliowym kremem budyniowym i polanego gorzką czekoladą. W sam raz do popołudniowej bostońskiej herbatki:)

Przepis:
Ciasto:
(tortownica o średnicy 21 cm)
3 jajka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
Krem waniliowy:
2 jajka
1 żółtko
0,5 litra mleka
0,5 szkl. mąki (dałam 2 łyżki mniej)
0,5 szkl. cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
1 łyżka masła
szczypta soli

Ciasto: jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 – 35 minut. Piec do tak zwanego „suchego patyczka”. Ciasto powinno mieć ciemny, słomkowy kolor.Ostudzić.
Krem: mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, na końcu dodać przesianą mąkę i sól, wymieszać dokładnie, aby nie powstały grudki. Pod gotującym się mlekiem zmniejszyć ogień, mieszając wlewać do niego masę jajeczną. Mieszać nieustannie dopóki nie powstanie gęsty krem o konsystencji budyniu. Zdjąć krem z ognia, wmieszać łyżkę masła i przykryć go dokładnie folią spożywczą, tak aby folia dotykała kremu (dzięki temu nie powstanie „kożuch”). odstawić garnek z kremem do ostygnięcia na około 2 godziny.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kostki i przełożyć do miseczki. Mleko zagotować, przelać do miseczki z czekoladą. Mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką, lśniącą polewę.
Ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć je kremem waniliowym. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową i podawać. Smacznego!

*Wikipedia

  • Szarlotka? a to ciekawe :)
    ciasto prezentuje się pysznie, zwłaszcza warstwa kremowa :)

  • Szarlotka zawsze mi się z jabłkami kojarzy :D
    Ale przyznam, że pysznie wygląda! Na pewno wypróboję kiedyś, bo ostatnio mam fazę na ciasta w weekendy szczególnie :)

    • Szarlotką nazywa to ciasto autorka książki, z której przepisu korzystałam. Ciasto jest pyszne, polecam:)