Kulebiak z łososiem i buraczkami podawany z zupą kminkową

Idealna (nie tylko wigilijna) potrawa: pyszny, soczysty łosoś w połączeniu z marynowanymi w chrzanie buraczkami, otoczony wspaniałym, maślanym ciastem krucho-drożdżowym. Do tego, w zastępstwie tradycyjnego barszczu, cudownie rozgrzewająca zupa kminkowa… pycha! Ozdoby grudniowe, ponieważ przepis został przygotowany na konkurs DUKA XMAS 2012, w którym jako jednej z pięciu osób, udało mi się wygrać bon na zakupy w sklepie DUKA:))) Kulebiak z łososiem i buraczkami jest naprawdę przepyszny. Można go serwować w wersji bez gwiazdek;) nie tylko w wigilijny wieczór. A jeśli nie macie za dużo czasu na przygotowania użyjcie gotowego ciasta francuskiego.

Przepis
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
3 łyżki tłustej zimnej śmietanki
opakowanie suchych drożdży w proszku
szczypta soli
nadzienie:
700 g filetu z łososia
1 duży, ugotowany burak
2 łyżki tartego chrzanu
garść kopru
białko z 1 jajka
sól, pieprz, sok z cytryny
zupa kminkowa:
400 ml rosołu wołowego lub kurzego
2 czubate łyżki kminku
2 łyżki masła

Zupa kminkowa:
Masło rozpuścić na patelni. Wsypać do niego ziarna kminku i podsmażyć aż zaczną skwierczeć. Przestudzić, po czym dodać całość do rosołu. Rosół zagrzać. Przelewać do bulionówek lub filiżanek przez sitko, aby w zupie nie pływały ziarenka kminku.

Ciasto na kulebiak:
Mąkę przesiać do miski, lub na stolnicę. Dodać do niej drożdże, sól i drobno posiekane masło. Połączyć szybko składniki ze sobą (ręcznie lub mikserem) aż powstaną drobne okruchy, szybko dodać żółtka i śmietankę. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i wstawić na godzinę do lodówki.
Nadzienie kulebiaka:
Buraka pokroić w cienkie plastry, wymieszać z chrzanem i koprem, odstawić na godzinę.
Filet z łososia umyć w zimnej wodzie po czym osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nagrzać piekarnik do 180ºC.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić je na dwie równe części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na placek większy niż filet łososia. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście położyć filet z łososia. Rybę oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na rybie ułożyć marynowane w chrzanie buraki. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na łososiu z buraczkami. Skleić ze sobą brzegi ciasta, okroić je do pożądanego kształtu. Z pozostałej po okrojeniu części ciasta wykroić gwiazdki do ozdoby. Posmarować kulebiak białkiem jajka, ułożyć na nim gwiazdki i ponacinać ciasto delikatnie w poprzek ostrym nożem (opcjonalnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 – 30 minut. Podawać gorące z zupą kminkową. Smacznego!

Durszlak.pl