Kurczak faszerowany w stylu retro

Kurczak w iście retro stylu faszerowany (jak na przedwojenną kuchnię przystało) groszkiem, boczkiem, bułką i pietruszką. Całkiem smaczny, chociaż chyba nie do końca w moim stylu. No, ale żeby nie było, że nie spróbowałam:) Zaznaczam, że tylko mnie „nie podszedł”. Innym bardzo smakował. Spróbujcie i sami oceńcie

Przepis:
1 kurczak o wadze około 1,5 – 2 kg.
3 łyżki masła
1 czerstwa bułka
garść posiekanej natki pietruszki
50 g boczku wędzonego
1/2 szklanki groszku
4 marchewki
2 cebule
nać selera
sól i pieprz do smaku

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Boczek pokroić w drobną kostkę, dodać do odciśniętej bułki wraz z pietruszką i groszkiem. Wymieszać, dosolić i dopieprzyć do smaku. Kurczaka umyć i osuszyć. Napełnić go farszem. Nóżki związać, żeby farsz nie wyciekł (jeśli nadal coś ucieka, można otwór zszyć wykałaczkami). Marchew i cebulę obrać. Cebulę pokroić w ósemki. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec kurczaka. Marchewki ułożyć pośrodku, w formie podstawki pod kurczaka, żeby nie leżał w sosie, który z niego wycieknie. Cebulę i seler ułożyć po bokach. Kurczaka nasmarować 1 łyżką masła i solą. Ułożyć go brzuchem do góry na warzywach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C na 25 minut. W międzyczasie rozpuścić pozostałe 2 łyżki masła w rondelku. Po 25 minutach kurczaka posmarować rozpuszczonym masłem i ułożyć plecami do góry. Piec kolejne 25 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180°C, przewrócić kurczaka z powrotem na plecy i posmarować masłem. Kurczak powinien się piec jeszcze 60 – 70 minut. Co 10 – 15 minut należy go smarować rozpuszczonym masłem. Smacznego!