Kurczak w sosie pieczarkowym ze świeżą pietruszką i kluchami na parze

Ojjj, długo mnie tutaj nie było… Poranne mdłości minęły już jakiś czas temu, zapachy dochodzące z lodówki też przestały razić, ale to na zdradliwą Wenę trzeba było czekać najdłużej. W końcu łaskawie się zjawiła a wraz z nią chęć do gotowania, co skwapliwie wykorzystuję proponując bardzo prostą, ale przepyszną potrawę – pierś z kurczaka w sosie śmietanowo – pieczarkowym z zieloną pietruszką, słodkimi pomidorkami, podaną z najlepszymi w świecie kluchami na parze zwanymi też pampuchami:)

DSC_0417-001Przepis:
500 g. piersi z kurczaka
500 g. pieczarek
dwie garście poszatkowanej natki pietruszki
1/2 cytryny
100 ml. słodkiej śmietanki
150 g. słodkich pomidorków koktajlowych
starty parmezan (opcjonalnie)
50 g. masła
olej do smażenia
sól, pieprz

przepis na kluchy tutaj

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie pieczarki, posolić i popieprzyć. Podsmażyć razem, po czym przykryć pokrywką na około 15 minut, aby pieczarki się poddusiły.  Po 15 minutach zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu tak długo aż połowa płynu odparuje.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotleciki. Rozbić je delikatnie tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć do smaku. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Smażyć kotleciki na oleju na złoty kolor z każdej strony. Następnie wyłożyć na nie pieczarki i dolać śmietankę. Poddusić razem przez 5 minut. Na końcu dodać sok wyciśnięty w 1/2 cytryny, pietruszkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dusić razem 3-4 minuty. Podawać z kluchami na parze lub ryżem. Przed podaniem można posypać parmezanem. Smacznego!

DSC_0450-001

Może zainteresuje cię także: :