Łazanki z fasolką szparagową

Łazanki inaczej. Przepis, który proponuję stanowi podobną kombinację smaków jak w proponowanych przeze mnie wcześniej vou au vent z groszkiem. Jeśli łazanki przygotujemy wcześniej lub użyjemy gotowych będzie to nie tylko smaczne, ale też bardzo szybkie do przygotowania danie.

Łazanki:
(składniki na 2 porcje):
1 szklanka mąki
1 jajko
sól do smaku
woda

Zagnieść mąkę z jajkiem dodać sól. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać wody. Wyrabiać aż do połączenia się wszystkich składników. Rozwałkować bardzo cienko i równo, pozostawić do przeschnięcia. Pociąć wedle upodobania na duże lub małe kwadraty. Gotować w osolonej wodzie jak makaron.

300 g fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
125 g serka ricotta
1 łyżka oliwy truflowej
2 łyżki oliwy zwykłej
sól pieprz
szynka szwarcwaldzka

Fasolkę krótko obgotować w osolonej wodzie, aby była al dente. Pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę truflową z oliwą z oliwek. Wrzucić pokrojoną szynkę, podsmażyć. Następnie dodać fasolkę z poszatkowanym czosnkiem, sól, pieprz i szybko przesmażyć. Zdjąć patelnię z ognia, dodać serek ricotta. Wymieszać delikatnie z serkiem.
Zagotować wodę na łazanki, Gdy się ugotują al dente, wrzucić je na patelnię z pozostałymi składnikami, szybko podsmażyć razem. Przełożyć na talerze. Można podawać z posiekaną miętą.
Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :