Legumina cytrynowa z jagodami i makiem

Moja pierwsza legumina:) dziwię się że tak późno, przecież od przepisów na leguminy aż się roi we wszystkich przedwojennych książkach kucharskich. Leguminy zimne, leguminy gorące, parzone, makaronowe, chlebowe*… długo by wymieniać, no i przede wszystkim, czym w ogóle jest ta legumina? Przez dłuższy czas kojarzyła mi się z czymś w rodzaju budyniu, myliłam się. Jest to deser zimny lub pieczony, zawsze na bazie piany z białek z dodatkiem minimalnej ilości mąki. Dzięki pianie legumina jest leciutka i puszysta a ta, którą wam dzisiaj proponuję, mimo że na zdjęciach może nie wygląda zbyt apetycznie, jest BOSKA! Cytryny, jagody, mak… wszystko scalone delikatną pianką… zjadłam połowę na poczekaniu podczas robienia zdjęć:)

Przepis:
320 ml mleka
1/3 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
skórka otarta z 2 – 3 cytryn
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
170 g cukru
2 łyżki maku
1/2 szklanki jagód

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mleko zagotować z masłem, dosypać mąkę i szybko mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zgęstnieje dodać mak, skórkę z cytryny i połowę cukru. Cały czas mieszać. Gdy cukier się rozpuści, odstawić na bok, aby masa nieco ostygła. Wmieszać, wlewając po jednym, żółtka. Ubić białka z pozostałą częścią cukru (dosypując go do białek partiami). Ceramiczne naczynie do pieczenia (może być niższe niż to na zdjęciach, legumina będzie wtedy wymagała krótszego czasu pieczenia) wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Delikatnie wymieszać białka z przestudzoną masą, następnie jagody i od razu wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Legumina powinna urosnąć i ładnie się zarumienić. Studzić w uchylonym piekarniku lub podawać gorącą. Smacznego!

*Przepis pochodzi z książki M. Marciszewskiej Kucharka szlachecka z 1893 r.

  • PawellL

    Lubie wracac na ta strone ale musze przyznac ze ciezko bylo ja znalezc w google, byla gdzies na 5 stronie. Przydalo by sie jej pozycjonowanie polecam wpisac w google :
    seo stronka z seo poradami
    i znajdziesz tam ciekawy i darmowy sposob na podniesienie pozycji w wyszukiwarkach

    • retrofusion

      Dziękuję za radę:) rzeczywiście ostatnio sporo się tu działo i pewne rzeczy zostały przeze mnie nieco zaniedbane…:/

  • retro przepisy od zawsze inspirowały moją kulinarną wenę.
    muszę w końcu podejść do,przecież tak uroczego deseru,jaki prezentujesz.
    na pewno tej jesieni:)