Marmolada dyniowo – pomarańczowa

Smaczna, aromatyczna, pachnąca goździkami marmolada, która przyda się mroźną zimą do przekładania ciast, nadziewania naleśników czy smarowania drożdżowych bułeczek.

DSC_0452-001Przepis:
5 dużych pomarańczy
1,5 szklanki purée z dyni (przepis tutaj )
125 g. cukru
6 goździków

Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i białej błonki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier. Gotować, aż płyn nie odparuje. Dodać dynię i goździki. Gotować razem na małym ogniu, pilnując aby masa się nie przypaliła. Gdy prawie cały płyn wyparuje wyjąć z masy goździki i przetrzeć ją przez sito lub zblendować na gładką pastę. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków (ok. 2 cm. wysokości od brzegu słoiczka), które ustawić na blasze i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 130°C i pasteryzować przez 1 godzinę od momentu gdy piekarnik się nagrzeje. Słoiki studzić w uchylonym piekarniku. Smacznego!

  • piękny ma kolor :)

    • retrofusion

      to prawda:) coś ostatnio u mnie w blogu intensywnie pomarańczowo się zrobiło. Czyżby tęsknota za latem?