Pączki delikatne wg "Kucharza doskonałego"

Mam nadzieję, że sezon na pączki jeszcze się nie skończył i będziecie mieli okazję przygotować i wypróbować przepis na przedziwne pączki – nie pączki.
Przepis pochodzi z książki z 1783 r. Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki. Wielądko nie był kucharzem, ale sprytnym przedsiębiorcą, który węsząc spory sukces przetłumaczył z języka francuskiego na polski bardzo popularną wówczas we Francji książkę kucharską Cuisinière bourgeoise. Ponieważ trwała moda na wszystko co francuskie, książka spotkała się z dużym zainteresowaniem i Wielądko odniósł upragniony sukces.
To właśnie z tej książki pochodzi przepis na pączki z delikatnym i kremowym wnętrzem, otoczone chrupiącą skorupką, przypominającą w smaku faworki. Smak wewnętrznej warstwy można łatwo zmienić i zamiast skórki pomarańczowej dodać limonkę lub po prostu wanilię. Ciasto przygotowałam z proporcji podanych przez Wielądka i wyszło z niego 20 – 25 małych pączuszków o średnicy ok. 5 cm.

Przepis:
(20-25 pączków o średnicy 5 cm)
2 łyżki mąki
3 czubate łyżki cukru (50 g)
4 jajka
skórka starta z 1/2 pomarańczy
125 ml mleka
125 ml kwaśnej śmietany (ja dodałam jogurtu naturalnego)
szczypta soli
800 ml oleju do smażenia
mąka do podsypania
cukier puder od oprószenia gotowych pączków
„Panierka”:
2 łyżki mąki
2 łyżki wódki
2 jajka
szczypta soli

Mąkę, cukier, jajka, skórkę z pomarańczy, mleko i śmietanę wymieszać dokładnie razem w garnku, tak aby nie było grudek. Garnek postawić na małym ogniu, mieszać cały czas do momentu, aż masa zgęstnieje. Na stolnicę wysypać grubą warstwę mąki, przełożyć na nią masę i rozsmarować na grubość 1-1,5 cm. po czym przysypać dokładnie drugą warstwą mąki. Odstawić na około pół godziny aby masa zastygła.
W międzyczasie przygotować drugą masę. Mąkę, wódkę, sól i jajka dokładnie wymieszać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Z masy, którą rozsmarowaliśmy na stolnicy, kieliszkiem wycinać kółeczka, które należy maczać w masie z wódką i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron, aż pączki zarumienią się na jasny, złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :

  • Oo. Nigdy wcześniej nie widziałam takiego przepisu. Zaskakujące. Muszę koniecznie wypróbować. Wyglądają świetnie.