Pappardelle z kurkami, mascarpone i jajkiem w koszulce

Grzyby z makaronem? nie można nie lubić tego połączenia:) Pyszny jajeczny makaron w sosie z kurek z mascarpone a wszystko polane gorącym żółtkiem i posypane świeżymi listkami tymianku. To danie jest naprawdę wyjątkowe a przy tym jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Najbardziej uciążliwą czynnością w jego przygotowaniu jest … czyszczenie kurek:)

Przepis:
250 g kurek
300 g makaronu typu pappardelle
125 g mascarpone
kilka gałązek świeżego tymianku
4 plastry wędzonej szynki
masło do smażenia
2 jajka
1 łyżka octu
sól , pieprz

Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Masło rozgrzać na patelni przesmażyć na nim kurki przez 5 minut, następnie dodać pokrojoną szynkę, sól, pieprz, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kolejne 10 minut. Wyłączyć gaz pod kurkami, gdy odrobinę przestygną wmieszać do nich mascarpone. Makaron ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzić i wmieszać do sosu kurkowego. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek śmietanki kremówki.
Jajka w koszulkach: w garnku zagotować wodę z łyżką octu. Gdy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i delikatnie wlać jajko do wody. Jeśli białko „zbyt szeroko” się rozleje delikatnie przykryć nim, za pomocą łyżki, żółtko. Gotować 3 minuty. Wyjąć ostrożnie z wody łyżką cedzakową.
Makaron wyłożyć na talerz, na wierzchu położyć ugotowane jajko, całość posypać tymiankiem. Po rozkrojeniu jajka, żółtko powinno rozlać się po całym makaronie urozmaicając smak potrawy. Smacznego!