Penne pomodoro-ricotta, czyli szybki obiad

Dobry pomysł na świeży i pyszny obiad w 15 minut. Klasyczne połączenie smaków bazylii, pomidorów i ricotty, które nigdy mnie nie zawiodło. Najważniejsze w tym daniu są pomidory. To one „rządzą” smakiem na talerzu. Ja wybrałam przepyszne, małe podłużne pomidorki (niestety nie znam ich nazwy), które o tej porze roku są najsłodsze wśród innych pomidorów dostępnych na rynku.

Przepis:
(2 porcje)
1,5 – 2 szklanek makaronu penne
250 g małych pomidorków
125 g serka ricotta
duża garść poszatkowanej bazylii
1/2 poszatkowanej cebuli
1 łyżka oliwy truflowe
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wodę na makaron zagotować z odrobiną soli. W międzyczasie umyć pomidory, przekroić je na pół. Na patelni rozgrzać oliwy, wrzucić na nie pomidorki. Przesmażyć razem przez 2-3 minuty, aż pomidory puszczą sok i nieco zmiękną. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać poszatkowaną cebulę, zmniejszyć ogień (nie chcemy, aby sok z pomidorów wyparował) i poddusić ją razem z pomidorami przez 2 minuty. Na końcu dodać bazylię. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie wmieszać do sosu serek ricotta. Odcedzić ugotowany wg. przepisu na opakowaniu makaron, przełożyć na patelnię z gorącym sosem i delikatnie wymieszać tak, aby sos dokładnie pokrył makaron. Podawać gorące. Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :