Pieczona Alaska z kakaowym biszkoptem, domowymi lodami waniliowymi i truskawkami

21 czerwca minął rok od pierwszego wpisu w blogu:) z okazji pierwszych urodzin przygotowałam deser, na który miałam ochotę od kilku… lat – swego czasu słynną baked Alaska. Deser powstał w drugiej połowie XIX z okazji kupna Alaski. Amerykanie kupili nowe terytorium od Rosjan za kwotę ponad 7 mln. dolarów a szef kuchni nowojorskiej restauracji Delmonico uczcił wydarzenie serwując lody ułożone na biszkopcie, zapiekane pod delikatną włoską bezą.Nie ukrywam, że jej przygotowanie wymaga sporo czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy powinien wam wynagrodzić godziny spędzone w kuchni. Przepis na lody bez maszynki wykorzystane w deserze, pochodzi z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej. Jeśli nie macie czasu aby je przygotować można z powodzeniem użyć takich ze sklepu:) Pamiętajcie aby lody przygotować dzień wcześniej, najlepiej w takim samym naczyniu w jakim będziemy piec biszkopt.

Przepis

Lody:

5 żółtek

250 g cukru

125 ml mleka

375 ml śmietanki kremówki 36%

1/2 laski wanilii

150 g truskawek

Biszkopt:

(tortownica o średnicy 21 cm)

3 jajka

1 szkl. cukru

1,2 szkl. mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Włoska beza:

2 białka

50 ml wody

100 g cukru

Lody: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić delikatnie białka od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru do białości. dodać mleko, wymieszać i podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, do momentu aż masa osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Odstawić na bok do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z pozostałą częścią cukru i ziarenkami wanilii. Wymieszać z ostudzoną masą z żółtek. Na końcu wmieszać rozgniecione widelcem truskawki. Formę, w której będziemy piec biszkopt, wyłożyć folią spożywczą, przelać do niej lody i wstawić do zamrażarki.

Ciasto: jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 – 35 minut. Piec do tak zwanego „suchego patyczka”. Ostudzić.

Włoska beza: w garnuszku rozpuścić cukier z wodą i gotować około 15 minut, aż uzyskamy syrop. Białka ubić na sztywno i nie przerywając ani na chwilę ubijania, cienką strużką wlewać do nich gorący syrop. Miksować białka z syropem tak długo, aż zupełnie ostygną (gdy ścianka miski zrobi się zimna).

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Włożyć między nie lody. Delikatnie przykryć całość bezą, którą opalić z każdej strony palnikiem kulinarnym. Podawać i zjadać od razu:) Smacznego!

Durszlak.pl