Pierogi z czerśniami

Mniam! Pierogi z czereśniami. To jedyna w roku, trwająca bardzo krótko okazja aby je zrobić. Teraz czereśnie są absolutnie najbardziej soczyste, najsłodsze i najpiękniejsze. Przepis na niezawodne ciasto pierogowe podała mi moja Mama. A więc do dzieła!

Przepis:
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
sól
gorącej wody tyle ile wypije ciasto
400 g wypestkowanych czereśni
opcjonalnie cukier waniliowy z kawałkami wanilii
śmietana, cukier waniliowy

Zagnieść z podanych składników elastyczne i gładkie ciasto na pierogi (aby ciasto pozostało długo elastyczne, zanim zaczniemy lepić z niego pierogi, można je włożyć do ciepłej miski).
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkować cieniutko, wycinać szklanką kółka i napełniać je całymi czereśniami. W moich pierogach mieściły się 2 czasem 2,5 czereśni. To będzie zależało od wielkości wycinanych przez was kółek:) Przed sklejeniem można posypać czereśnie cukrem waniliowym (czereśnie, których użyłam, były tak słodkie, ze nie potrzebowały żadnych dodatków).
Wrzucić do osolonej, wrzącej, ale nie bulgoczącej, wody. Zamieszać. Gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Można posypać cukrem pudrem, cynamonem lub wanilią.
Smacznego!

  • jeszcze nigdy nie jadłam z czereśniami :) muszą być super!