Pralinki marcepanowo-morelowe

Gorąco polecam te pralinki. Mają wspaniały, świąteczny smak, znikają w oka mgnieniu i już mam ochotę na kolejną porcję. Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie moreli z marcepanem będzie takie smakowite:)

Przepis:
(ok. 15 dużych pralinek):
10 suszonych moreli
5 łyżek morelówki (może być też winiak)
100 g masy marcepanowej
150 g gorzkiej czekolady
4 czubate łyżki cukru pudru
15 połówek orzechów włoskich

Morele pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Zalać morelówką i pozostawić najlepiej na całą noc (minimum na 2 – 3 godziny). Czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Morele odsączyć na sitku, wyłożyć na stolnicę połączyć z masą marcepanową i cukrem pudrem. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać więcej cukru pudru. Z tak powstałej mieszanki formować małe wałeczki, spłaszczać je, maczać w rozpuszczonej czekoladzie, odkładać na kratkę lub na papier do pieczenia, na każdym położyć połówkę orzecha włoskiego i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Smacznego!