Precle z makiem

Z okazji zbliżającego się Oktoberfest, postanowiłam przygotować coś dobrego i bawarskiego do piwa. Padło na bawarskie precle:) Idealny, chrupiący dodatek do zimnego piwa z pianką:) Mimo że jest to dość popularny i znany smakołyk, jego przygotowanie jest dość czasochłonne. Na początku ciasto wyrasta, następnie formuje się z niego precle, które znowu muszą wyrosnąć, później precle się gotuje a na samym końcu piecze. Mimo to trud się opłaca, precle są pyszne!

Przepis*:
500 g mąki pszennej
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
maślanka, kefir lub jogurt
2 jajka
1 opakowanie suchych lub 30 g świeżych drożdży rozpuszczonych w odrobinie ciepłego mleka

Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, jajka i kefir w takiej ilości aby ciasto pozostało gęste. wszystko dokładnie wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 – 2,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie formować z niego wałeczki o długości około 25 – 35 cm., z których następnie lepić precle. Ulepione precle przykryć ściereczką na około 30 minut, aby wyrosły.
Do szerokiego rondla nalać wodę do połowy wysokości i dosypać do wody 2-3 łyżki sody oczyszczonej. Doprowadzić wodę do wrzenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 – 250ºC.
Precle wrzucać do gotującej się wody i gotować (nie obracając ich w wodzie) każdego precla 30 sekund. Przekładać na blachę do pieczenia. Posmarować każdego precelka rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem i solą. Piec w rozgrzanym piekarniku 11 – 13 minut, do momentu aż będą bardzo mocno zarumienione i błyszczące. Smacznego!

*J. Czernikowski Ciasta, ciastka, ciasteczka.