Ragout z baraniny z kuskusem i miętą

Nie każdy lubi baraninę. Wielu osobom przeszkadza jej specyficzny, barani;) posmak, który ja uwielbiam! Najlepsza jest podawana w formie, w której często przygotowywała ja moja Mama, czyli szybko usmażonych bitek (wcześniej zamarynowanych w occie i ziołach). Jednak tym razem szukałam innego przepisu. W przedwojennych książkach kucharskich aż się roi od przepisów na baraninę duszoną, pieczoną, mieloną i wielu innych. I tutaj nasuwa się pytanie:, dlaczego baranina zniknęła z naszych stołów, skoro wcześniej była bardzo popularna? Dlaczego w całej Europie, jagnięcinę i baraninę można zamówić w większości restauracji, a u nas ze świecą ich szukać? No, może poza restauracjami indyjskimi, gdzie zazwyczaj podają ją smaczną i dobrze doprawioną. Aby to zmienić podaję przepis na przepyszne baranie ragout, zainspirowane książką Marii Śleżańskiej „Kucharz Polski” z 1932 roku. Charakterystyczny dla tego mięsa smak jest w tym daniu wyraźny, ale nie bardzo intensywny. Gorąco polecam!

Przepis:
800 g baraniny
2 marchewki
1 mały seler
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
pęczek świeżych ziół (pietruszka, lubczyk, rozmaryn)
1 mała cebula
50 g surowego boczku
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1/2 szklanki rosołu
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po 1 łyżce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
2 czerwone papryczki chili
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatki:
1 szklanka kaszy kuskus
1/4 szklanki wrzącej wo0dy
3 łyżki poszatkowanych liści mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

Mięso umyć, osuszyć i wyciąć z niego cały tłuszcz i wyżyłować, po czym pokroić na kwadraty ok 3 cm grubości. Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i rozgnieść końcem noża. Boczek pokroić w kostkę i przełożyć razem z rozgniecionym czosnkiem i chili do żeliwnego naczynia z pokrywką. Mięso posolić, oprószyć mąką i szybko przesmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć je do naczynia żeliwnego na boczek. Na patelni, na której smażyło się mięso podsmażyć pokrojoną marchewkę, seler i cebulę. Powinno to trwać około 5 minut. Warzywa przełożyć do naczynia żeliwnego. Do naczynia z mięsem i warzywami dodać wino, rosół, pomidory, koncentrat, przyprawy i pęczek ziół. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec pod przykryciem przez 2,5 – 3 godzin.
Kaszę zalać osolonym wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wchłonie całą wodę. Wymieszać z poszatkowana miętą i oliwą. Ragout podawać gorące z kuskusem. Smacznego!

  • Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę http://www.znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)

    Życzę miłego popołudnia!