Rizi Bizi, czyli risotto z groszkiem

Pyszne risotto ze świeżym groszkiem zainspirowane przepisem z książki Kuchnia polska w przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Bardzo smaczne lekkie danie. Mimo że, autorka traktuje je jako „bardzo dobrą jarzynę”, moim zdaniem może funkcjonować na stole samodzielnie lub jako dodatek do np. ryby.

Rizi Bizi:
ok. 500 g świeżego groszku
300 g ryżu do risotto (ja użyłam Carnaroli)
ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
60 ml białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
2 łyżki startego sera Grana Padano
1-2 cebulki szalotki
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
garść natki pietruszki
sól, pieprz

Groszek wyłuskać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Dorzucić pokrojone drobno cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Dodać ryż, przez chwilę podsmażać razem. Następnie dolać wino, wymieszać, po czym powoli dolać ok. 200 ml bulionu. Mieszać aż ryż „wypije” bulion i dolać kolejną część itd. Zajmuje to ok. 18-20 minut.
Zmniejszyć ogień pod ryżem. Groszek odcedzić, 2/3 rozgnieść widelcem na papkę i wmieszać ją do rizi bizi.
Zdjąć risotto z ognia, dodać szybko starty ser i pozostały groszek i wymieszać. Na końcu posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!