Rolada z kremem kasztanowym

Jesienna aura skłania do poszukiwania jesiennych smaków, a czy może być coś bardziej jesiennego niż…kasztany. Te jadalne, cały czas odkrywam i uczę się jak je przygotowywać. Zaskakujące jak bardzo były popularne w naszej kuchni ponad sto lat temu. Wiele ówczesnych książek podaje przepisy na kremy, budynie czy farsze kasztanowe. Dlaczego nie kontynuowano później tej tradycji, dlaczego teraz kasztany są traktowane jak coś nowego, trudno dostępnego i … egzotycznego? Nie wiem, ważne że wracają:) i dobrze bo są przepyszne:)!
Moja nowa propozycja to rolada biszkoptowa z kremem kasztanowym, na który przepis znalazłam u Antoniego Teslara w książce Kuchnia polsko-francuska z 1910 roku. Polecam, jest pyszne! Kasztany w połączeniu z mascarpone mogą się komuś wydać mdłym pomysłem, dlatego koniecznie trzeba do masy dodać alkohol, który zaostrzy smak. Przepis na ciasto biszkoptowe w roladzie jest najlepszy z jakiego korzystałam*, rolada nie pęka i jest na tyle elastyczna, że bez problemu można rozsmarować krem.

_DSC0040-001Przepis:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2  tabliczki gorzkiej czekolady
6 łyżek gorącej wody
Krem:
250 obranych kasztanów (ja użyłam gotowych kasztanów z puszki)
200 ml śmietanki kremówki 36%
250 g. mascarpone
4 łyżki tarninówki (lub rumu)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/3 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
Pralina migdałowa:
przepis tutaj
Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Krem: kasztany przesypać do rondelka, zalać mlekiem i dodać do nich ziarenka wanilii. Gotować razem około 30 minut, do momentu aż prawie zaczną się rozpadać. Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i ostudzić kasztany. Gdy ostygną zmiksować je w blenderze na grudkowate pureè. Dolać do nich tarninówkę i wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z mascarpone i zmiksowanymi kasztanami. Odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto: piekarnik nagrzać do 190ºC. Czekoladę zetrzeć na tarce. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę , pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli wmieszać żółtka. Następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką. Na końcu dodać 6 łyżek gorącej wody. Ciasto wylać na blachę (32 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Piec do tzw. „suchego patyczka” ale postarać się nie dopuścić aby ciasto się zrumieniło. Powinno być dość blade, co później ułatwi „rolowanie”. Wyjąć gorące ciasto z piekarnika, przerzucić do góry nogami na lnianą ściereczkę wysypaną cukrem pudrem. Delikatnie oderwać od niego papier do pieczenia. Zawinąć ściereczkę w rulon razem z ciastem.
Gdy ciasto ostygnie, delikatnie je rozwinąć, posmarować masą kasztanowo-śmietankową. Zwinąć powoli w rulon. Przełożyć na talerz, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać pokruszoną praliną. Smacznego!

pagen*A.J.Kamionka Kuchnia polsko – amerykańska 1917 r.

 

Może zainteresuje cię także: :