Roladki schabowe z karmelizowanymi morelami

Kto z nas nie jadł pieczeni schabowej ze śliwką czy morelą. Ale czy próbowaliście trochę zmodyfikować ten przepis i zawinąć morele w małe, obiadowe roladki schabowe? Jeśli nie, musicie to nadrobić. Jest pysznie:) Użyłam świeżych moreli, które skarmelizowałam. Morele mimo karmelizacji zachowały miejscami kwaskowaty posmak, co tylko podkręciło smak sosu i całej potrawy. Roladki podałam z purèe ziemniaczanym i sałatką z żółtej cukinii.

Przepis:
(2 -3 porcje)
5 plastrów schabu (ok. 400 g.)
250 g. moreli
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 pokrojona w pióra cebula
1 łyżeczka płatków chili
liście laurowe
ziele angielskie
4 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Purée ziemniaczane:
0,5 kg. ziemniaków
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka masła
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól

Morele umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Gdy masło zacznie skwierczeć, dodać do niego morele, posypać je dwoma łyżkami cukru i podsmażyć do momentu gdy morele lekko się zarumienią. Następnie dolać ok. 1/4 szklanki wody i dodać jeszcze 1 łyżkę masła. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Morele odstawić na bok.
Schab rozbić tłuczkiem z obu stron na cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć. Na każdym rozbitym kotlecie rozłożyć czubatą łyżkę podsmażonych moreli (to zależy od wielkości kotleta), zawijać mięso w roladki i spinać wykałaczką w miejscu łączenia. UWAGA! Sok, który został po smażeniu moreli jeszcze nam się przyda. Roladki obtoczyć w mące. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Ostrożnie układać roladki na rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć je z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię z mięsem wrzucić cebulę i smażyć razem przez 4 minuty. Patelnię z sokiem, który pozostał po morelach zalać 3/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie i całość płynu wlać do rondla z mięsem. Roladki powinny być w całości przykryte płynem. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego, płatki chili i dwa liście laurowe. Doprawić solą jeśli to konieczne. Gotować pod przykryciem około 40 minut.
Purèe ziemniaczane: ziemniaki obrać i ugotować do miękkości z odrobiną soli. Odcedzić. Ugnieść je praską do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodać śmietankę, masło i gałkę muszkatołową.
Purée przełożyć na talerze, na nim ułożyć roladki i polać je sosem. Smacznego!