Sałata Caesara (z kurczakiem)

To chyba jedna z najsłynniejszych sałatek świata. Choć nie wiem czy słowo „sałatka” jest tutaj odpowiednie:) Przygotowując sałatę korzystałam z przepisu Julii Child z programu Julia & Jacques Cooking at Home.
Wiele osób do sosu dodaje anchois ale według Julii Child, która rozmawiała z córką twórcy oryginalnego przepisu (sic!), anchois nie było składnikiem pierwowzoru. Sałata jest pyszna, świeża i… moim zdaniem nie ma sobie równych:)

Przepis:
główka sałaty rzymskiej
1 jajko
4-5 kromek bagietki (użyłam bagietki wieloziarnistej)
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka startego parmezanu
2 piersi kurczaka
sól, pieprz

Sałatę i kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Kromki bagietki pokroić w kostkę. Zgnieść jeden ząbek czosnku i podsmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy. Pilnować aby się nie przypalił. Gdy czosnek się zarumieni zdjąć go z patelni i wrzucić na nią pokrojona bagietkę. Podsmażyć aż się zrumieni i będzie bardzo chrupiąca.
Do dużej miski wycisnąć drugi ząbek czosnku, dodać 2 łyżki oliwy, sos Worcestershire, sok z cytryny sól, pieprz, dokładnie wymieszać trzepaczką.
Kurczak doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na piękny złoty kolor. Zdjąć z patelni i pokroić w paski.
Zagotować wodę w małym rondelku, gdy zacznie wrzeć włożyć do niej jajko i gotować dokładnie przez minutę. Wyjąć jajko i wbić do pozostałych składników dressingu. Szybko i dokładnie wymieszać (aby jajko się nie zważyło od soku z cytryny).
Do miski z sosem wrzucić sałatę. Szybko wymieszać, dodać do niej grzanki, posypać parmezanem. Wyłożyć sałatę na talerz, obok ułożyć kurczaka i podawać. Smacznego!