Sałata z bazyliowym pesto i brzoskwiniami

Pyszna sałata z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami i dressingiem pesto. Pesto można dość długo przechowywać w lodówce, więc nie martwcie się, jeśli połowa z podanej przeze mnie porcji Wam zostanie. Wykorzystacie je przy kolejnej okazji, gdy pojawią się nowe przepisy z jego użyciem (niekoniecznie do makaronu :).

Przepis:
Pesto:
2 łyżki orzechów nerkowca lub pinii
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
duża garść świeżej bazylii
odrobina soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Sałata:
1/2 główki sałaty lodowej
2 garści rukoli
2 brzoskwinie

Wszystkie składniki pesto rozetrzeć w moździerzu na gładką pastę. Sałatę, rukolę i brzoskwinie umyć. Sałatę lodową pokroić w paski, brzoskwinie pokroić w ósemki. Sałatę z rukolą przełożyć do miski. 3 łyżeczki pesto zmieszać z 2 łyżeczkami oliwy. Tak powstałym dressingiem polać sałatę. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i podawać. Smacznego!

Może zainteresuje cię także: :