Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Czekoladowe, świeże, (za sprawą twarogu i wiśni) lekko kwaskowate ciasto, przyjemnie orzeźwiające łakomczuchów gdy na zewnątrz panuje bezlitosne 35°C…
Jeśli komuś trafienie na kwaśną wiśnię w serniku może się wydawać zbyt „orzeźwiające”;), lepiej niech przed przygotowywaniem ciasta zasypie je na noc cukrem. Owoce można też zalać rumem lub likierem amaretto a przed wyłożeniem na spód ciasta odsączyć z nadmiaru płynu.

DSC_0013-001Przepis:
1 kg. twarogu zmielonego przynajmniej trzykrotnie
200 g. gorzkiej czekolady
250 g. ciasteczek amaretti
300 g. wydrylowanych wiśni
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
100 – 120 g. cukru pudru (trzeba próbować)
3 łyżki kakao w proszku (opcjonalnie)
kilka kropli olejku migdałowego
2,5 łyżki żelatyny

Dno tortownicy o średnicy 21 cm. wyłożyć papierem do pieczenia a jej brzegi folią spożywczą lub aluminiową.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody aby napęczniała. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. miseczkę z żelatyną wstawić do wrzącej (ale już nie gotującej się!) wody, w której „kąpaliśmy” czekoladę. Poczekać aż się rozpuści po czym odstawić żeby ostygła.
Ciasteczka amaretti zmiksować na gładki proszek. Odłożyć z niego 3-4 łyżki do dekoracji ciasta. Pozostały proszek zalać rozpuszczonym masłem i wyłożyć nim dno tortownicy. Na spodzie z ciasteczek ułożyć wydrylowane i odsączone od nadmiaru soku wiśnie.
Do miski przełożyć twaróg, dolać do niego śmietankę, dodać cukier, olejek migdałowy i zmiksować wszystko na gładką masę. Nie przerywając miksowania wlewać powoli rozpuszczoną czekoladę i kakao. Na końcu zahartować żelatynę 3-4 łyżkami śmietanki, wlać ją do masy, szybko zmiksować. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do lodówki na kilka godzin aby sernik stężał. Przed podanie posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Smacznego!

DSC_0028-001Przepis bierze udział w durszlakowej akcji W wiśniowym sadzie:

W wiśniowym sadzie 2014

Może zainteresuje cię także: :

  • wygląda zupełnie jakby był pieczony :)

    • retrofusion

      prawda? a nie jest:))