Sernik na zimno à la mango lassi

Sernik na zimno, bez pieczenia o smaku mojego ulubionego mango lassi. Lassi to popularny, indyjski, orzeźwiający napój na bazie jogurtu, miodu i przypraw. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni. Moją ulubioną wersją tego napoju jest jego połączenie ze słodkim, dojrzałym mango stąd pomysł na przyrządzenie sernika w tym smaku. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu a jego zrobienie (bez czasu potrzebnego na stężenie) nie powinno Wam zająć więcej niż 20 minut:) serio:) Do sernika należy wybrać bardzo dojrzałe owoce mango, lub wykorzystać te z puszki. Mango z puszki jest dosładzane, więc zanim dodacie do masy miodu spróbujcie czy nie jest za słodka.

Przepis:
1/2 opakowania ciastek digestive
2 łyżki masła
3 duże bardzo dojrzałe mango
2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki miodu
szczypta kardamonu
3,5 łyżki żelatyny (osobno 2,5 łyżki i 2 łyżeczki)

Blachę o wymiarach 21 x 17 cm. wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Ciasteczka zmiksować w blenderze na „piasek”. Masło rozpuścić i dodać do zmielonych ciastek, wymieszać i wyłożyć nimi spód blachy. Wyrównać.
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze na papkę. Jeśli używamy mango w puszce, odsączamy je z syropu (syrop odstawiamy na bok) i także miksujemy. Powinniśmy otrzymać 3 szklanki masy z mango. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 szklanki zmiksowanego mango, miód (jeśli to konieczne), 2 szklanki jogurtu i szczyptę kardamonu wymieszać dokładnie razem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę soku z mango, żeby ją zahartować. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy owocowo – jogurtowej, cały czas mieszając. Tak przygotowana masę przelać na spód z ciasteczek. Wstawić do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie przygotować wierzchnią warstwę ciasta. Szklankę zmiksowanego mango wymieszać z 2 łyżeczkami rozpuszczonej uprzednio żelatyny. Dosłodzić mus w miarę potrzeby, jeśli jest za gęsty można dolać odrobinę syropu lub wody. Wylać na wierzch ciasta i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego!

  • Dora

    czyli łącznie w przepisie jest 5,5 łyżki żelatyny na całe ciasto?

    • retrofusion

      Nie, jest w sumie 3,5 łyżki:) już poprawiłam ten błąd, dzięki za podpowiedź:)

  • mango bardzo lubię, pewnie sernik smakuje super! :)

  • uwielbiam sernik na zimno, idealny deser na słoneczne popołudnia :) wersja mango lassi? brzmi kusząco!