Sernik szafranowy

Wielkanocny sernik szafranowy, w oryginale nazwany tortem szafranowym, od dzisiaj będzie obowiązkową pozycją na moim wielkanocnym stole. Przepis liczy sobie z dwieście lat i został opublikowany na jednej z moich ulubionych stron internetowych – stronie poświęconej kuchni staropolskiej (tutaj). Można tam znaleźć mnóstwo ciekawostek na temat przedwojennej polskiej kuchni i, co najważniejsze, dziesiątki łatwych i trudnych przepisów do wypróbowania:) A wracając do sernika – jest żółciutki jak kaczuszka i zachwyci fanów szafranu, ponieważ smak tej przyprawy jest w nim bardzo mocno wyczuwalny. Ma strukturę ciężkiego, typowo polskiego sernika. Idealny na specjalnie okazje. Sernik nie wyszedł zbyt słodki, ale zawsze można dodać do niego więcej cukru, jeśli ktoś woli.

Przepis:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
175 g masła
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Masa serowa:
1,2 kg tłustego twarogu
10 jajek
250 ml roztopionego ostudzonego masła
250 g cukru
12 g szafranu
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
duża garść rodzynek

Ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta przełożyć na stolnice, zagnieść szybko razem. Uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich wyłożyć dokładnie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 – 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Odstawić do przestudzenia. Drugą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek, zostawić połowę białek (drugą połowę można przelać do woreczka i zamrozić, przydadzą się przy innej okazji np. do bezy). 6 gramów szafranu utrzeć z łyżką cukru w moździerzu na proszek. Dodać łyżkę mleka, wymieszać i odstawić. Twaróg przełożyć do dużej miski, dodać cukier, miksować dodając po jednym żółtku. Następnie wlać masło, dodać pozostałą część szafranu, mleko wymieszane z szafranem i rodzynki nie przerywając miksowania. Masa powinna być puszysta i dobrze napowietrzona. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je za pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Pozostałą część ciasta kruchego rozwałkować, pokroić nożem na długie paski szerokości około 1, 5 cm i położyć je na wierzchu ciasta układając na przemian w formie kratki. Posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 45 – 55 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

 

  • Ten sernik jest doskonały!
    I pięknie Ci się upiekł.
    Nie mogę się napatrzeć…
    Upiekę go na następny weekend po świętach,bo teraz już nie dam rady.
    Wspaniałych świąt Ci życzę!

    • Dziękuję bardzo! Wesołych Świąt i powodzenia w pieczeniu tego …staruszka;)

    • Piekłam!
      Wyszedł cudny i pyszny.
      Dziękuję.
      Kiedyś znowu upiekę i pokażę go na blogu.
      Pozdrowienia serdeczne!