Smażony dorsz z bobem w bazyliowym pesto

Pyszny i lekki obiad – soczysty dorsz prosto z gdyńskiej hali targowej:), na ugotowanym bobie z domowym pesto i kawałkami chrupiącego boczku.

1391880_592885794109058_993625210_nPrzepis:
2 duże filety z dorsza
500 g bobu
5 plastrów wędzonego boczku
5-6 łyżek domowego pesto (przepis tutaj)
4 łyżki klarowanego masła
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
garść poszatkowanej natki pietruszki
sól i pieprz

Filety z dorsza umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Osolić i popieprzyć z każdej strony.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić na bok.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przestudzić i obrać.
Na patelni rozgrzać masło. Filety z dorsza obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku, po czym smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. W międzyczasie delikatnie wymieszać ugotowany i obrany bób z pesto i podsmażonym boczkiem. Przełożyć bób na talerze a na nim ułożyć usmażona rybę. Posypać pietruszką. Smacznego!

1375683_592888180775486_635854832_n-001