Strucla orzechowo – makowa

Wspaniałe, nieco inaczej przygotowane, tradycyjne ciasto świąteczne inspirowane przepisami niezawodnej Marii Disslowej. Wspaniała masa orzechowa idealnie komponuje się z makiem, aż dziwne, że sama wcześniej nie wpadłam na wypróbowanie takiego połączenia. Oczywiście, muszę tutaj wspomnieć, że ciasto nie smakowałoby tak wybitnie, gdyby nie pomoc osób pomagających w jego przygotowaniu. Powszechnie przecież wiadomo, że ciasto drożdżowe uwielbia ciepełko, klepanie i dopieszczanie:)

cccPrzepis:
Ciasto drożdżowe:
0,5 kg mąki
4 żółtka (białka zostawić, będą potrzebne do masy orzechowej)
170 g roztopionego, przestudzonego masła
50 g drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
łyżka spirytusu (można użyć wódki lub rumu)
Masa orzechowa:
250 g orzechów (może być mieszanka)
4 białka
250 cukru
80 g masła
otarta skórka z 2 pomarańczy
szczypta soli

puszka masy gotowej makowej

Ciasto: z części mąki, drożdży, soli oraz cukru przygotować zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, sól i ucierać stopniowo dodając mąki, na końcu dodać ciepłe, rozpuszczone masło i ucierać do momentu połączenia składników. Im dłużej będziemy „ubijać” ciasto drożdżowe, tym będzie smaczniejsze i bardziej pulchne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa orzechowa: orzechy rozdrobić, np. w malakserze, lub rozbić wałkiem w ściereczce i wymieszać z białkami. Masło rozpuścić w rondelku razem z cukrem, dodać mieszankę białek, orzechów, soli, skórki pomarańczowej i energicznie mieszając podgrzać aż masa trochę zgęstnieje. Przygotowaną masę pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie strucli: wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie równe części. Każdą z części rozwałkować na placki o grubości ok. 3 mm. Na pierwszą warstwę wyłożyć masę makową i rozsmarować ją równo po placku, po czym przykryć drugim drożdżowym plackiem, na który wyłożyć masę orzechową. Pozostawić do wyrośnięcia. Całość zawinąć i przełożyć na papier do pieczenia (w ten sposób łatwiej będzie przełożyć ciasto na blachę). Zwiniętą strucle, przekroić wzdłuż na pół. Dwie części strucli przepleść delikatnie tak aby powstał warkocz. Przełożyć na blachę i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok 45-55 minut. Wystudzić i podawać. Smacznego!

sasasa