Surówka z cukinii z pietruszkowym vinegrette

Szybkie i łatwe w przygotowaniu,bardzo smaczne danie – surówka z cukinii z pietruszkowym vinegrette. Wspaniały dodatek do dania głównego.

_DSC0262-001

Przepis:
1 duża cukinia lub dwie mniejsze ok.500 g.
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 wyciśnięty ząbek czosnku
4 łyżki poszatkowanej drobno natki pietruszki
sól

Cukinię umyć, odciąć jej końcówki i za pomocą łopatki do sera pociąć ją na cienkie plasterki (nie grubsze niż 0,5 cm.). Plastry cukinii ułożyć w dużym płaskim naczyniu, zalać wrzątkiem (tak aby je w całości przykrywał) i zostawić na około 10 minut. Oliwę, ocet i wodę wymieszać razem, dodać do nich czosnek i pietruszkę dosolić do smaku i wymieszać. Zblanszowaną cukinię odcedzić, ułożyć na półmisku i polać sosem vinegrette. Smacznego!

_DSC0252-001