Świąteczny sernik piernikowo – miodowy

Szybki w przygotowaniu, niezawodny i co najważniejsze, przepyszny sernik. Połączenie miodu , cynamonu i pierników jest bajecznie pyszne, ale obawiam się, że tylko o tej porze roku;)
Sernik nie jest za słodki, dlatego jeśli wolicie słodsze ciasta dodajcie więcej miodu lub cukru. Gorąco polecam!

sernPrzepis:
Spód:
200 – 250 g kruchych pierniczków (np. takich)
6 łyżek masła
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie
¾ szklanki miodu
1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
5 jajek
¼ szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Spód: dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczki zmielić w malakserze „na piasek”. Masło rozpuścić w rondelku, dodać do zmielonych pierników i wymieszać. Wyłożyć nimi dno tortownicy. Wyrównać.
Masa serowa: wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę. Wylać na przygotowany wcześniej spód piernikowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez 60 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu wstawić na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

fefefe

  • taki śliczny! aromatyczny. uwielbiam smak piernika w połączeniu z serem :]