Tarta jesienna z powidłami i gruszką

Pyszna tarta idealna na (niestety) nadchodzące wielkimi krokami chłodne, ciemne, jesienne wieczory. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie może się nie udać, a efekt jest bardzo smakowity i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Przepis:
200 g masła
150g – 180 g mąki pszennej
2 żółtka
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
5-6 dużych gruszek
szklanka powideł
2-3 łyżki brązowego cukru demerara
2-3 łyżki mielonych migdałów
garść rodzynek lub suszonej żurawiny

Masło pokroić nożem w kostki, połączyć szybko z mąką, żółtkami, cukrem pudrem, skórką z cytryny i solą (jeśli ciasto za bardzo się klei można dosypać mąki, jeśli jest za suche dodać odrobinę kwaśnej zimnej śmietany lub wody). Z ciasta uformować kulę i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 – 190ºC.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na okrągłą formę do tarty o średnicy 26-28 cm. Posmarować powidłami, na warstwie powideł ułożyć plasterki gruszek, tak aby jeden plasterek nachodził na poprzedni. Warstwę gruszek posypać brązowym cukrem, mielonymi migdałami, rodzynkami lub żurawiną i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 – 35 minut.
Ciasto jest gotowe gdy brzegi tarty są zrumienione a gruszki po nakłuciu widelcem bardzo miękkie. Można podawać gorące z lodami lub sosem waniliowym. Smacznego!

  • Z taką tartą to i jesień można witać z otwartymi rękoma ;)

  • Tylko nie jesień!;) Ale taka tarta – jak najbardziej!:)